maandag 21 april 2008

Zeearenden uit ei gekropen in Oostvaardersplassen

Onlangs zijn in het natuurgebied de Oostvaardersplassen in de provincie Flevoland twee zeearenden geboren. De jonge vogels zijn min of meer bij toeval ontdekt toen luchtfoto’s voor een vogeltelling werden bestudeerd.

Het zeearendpaar heeft dit jaar voor het eerst twee jongen in het nest. Dit werd ontdekt door De Waterdienst van Rijkswaterstaat die vanuit de lucht de vogeltelling uitvoerde.

Het is het derde opeenvolgende jaar dat er een zeearendpaar in de Oostvaardersplassen broedt. Maar het is voor het eerst dat er twee jongen uit het ei kropen.

Dit jaar hebben de zeearenden niet op hetzelfde nest gebroed als de vorige twee jaar. Ze bouwden op een andere plaats in de Oostvaardersplassen een nieuw nest. Daarom kon het broedproces van de vogels dit jaar niet gevolgd kon via de webcam die vorig jaar was geplaatst.

De luchtfoto’s zijn gemaakt omdat de boswachters niet in de buurt van het nest komen. Maar ze zagen de zeearenden met prooien vliegen en dat duidt erop dat er jongen zijn. Men heeft toen besloten om vanaf grote hoogte luchtfoto’s te maken.

Boswachter Hans Breeveld noemde de geboorte van twee exemplaren “fantastisch”. “Zo groeit de populatie zeearenden in Nederland snel.”

Hij beschouwt de broedende zeearenden ook als een teken dat de aanpak voor de Oostvaardersplassen, waar de mens vrijwel niet ingrijpt, werkt. Hij zei: “Die zeearend komt hier echt niet zomaar.”

De zeearend is de grootste arendsoort van Europa. Ze kunnen een vleugelspanwijdte tot wel 2,5 meter hebben. En ondanks dat de kuikens niet ter wereld zijn gekomen in onze wijk, is toch iedereen laaiend enthousiast over de geboorte ervan.

Staatsbosbeheer let de komende tijd extra op mensen die het nest willen zien. Het nest en de omgeving zijn tot strikt rustgebied verklaard.

De Oostvaardersplassen is een natuurgebied van Staatsbosbeheer tussen Lelystad en Almere. Het is een uitgestrekt en uniek moerasachtige landschap. Het is een ongerept gebied waar de natuur onbelemmerd haar eigen gang mag gaan en dat is zeldzaam in Nederland.

Het grootste deel van dit immense natuurgebied bestaat uit water en moeras en kan niet overal door mensenvoeten betreden worden. Maar vanaf de wandel- en fietspaden en vanaf de uitkijkpunten en observatiehutten kan iedereen dit unieke gebied beleven.

Geen opmerkingen: